Σύνδρομα Μυοπεριτοναϊκού πόνου (Trigger Points)


Σύνδρομα Μυοπεριτοναϊκού πόνου (Trigger Points)Οι πόνοι μυϊκής αιτιολογίας οφείλονται πολύ συχνά στην παρουσία μέσα στους μύες σημείων μυο-περιτοναϊκής έντασης (trigger points). Πρόκειται για μικρά ψηλαφητά οζίδια μέσα σε κατά τα άλλα υγιείς μύες. Τα trigger points είναι σημεία μικρής έκτασης μυϊκής σύσπασης, σαν μικρή κράμπα, που προκαλούν όχι μόνο τοπικό, αλλά και διάχυτο πόνο (αντανάκλαση). Εμφανίζονται σε περιοχές μυϊκής καταπόνησης και έντασης, αλλά και σε περιοχές που υπάρχουν αρθρικές δυσλειτουργίες. Αποτέλεσμα της παρουσίας τέτοιων σημείων είναι η εμφάνιση μυϊκού πόνου, γενικότερης μυϊκής σύσπασης, καθώς και διάχυσης πόνου σε παρακείμενες ή/και απομακρυσμένες περιοχές. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει οξύ εντοπισμένο πόνο, αλλά και ένα γενικότερο μυϊκό πιάσιμο, μαζί με αντανάκλαση του πόνου σε κάποια ευρύτερη ή απομακρυσμένη περιοχή, που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύνδρομα Μυοπεριτοναϊκού πόνουΠεριοχές στις οποίες πιο συχνά εμφανίζονται σημεία μυο-περιτοναϊκής έντασης είναι οι:

  • Ωμικές ζώνες (ωμοπλάτη, ώμοι)
  • Αυχένας
  • Λεκάνη & Γλουτοί
  • Μέση
  • Μηροί

Τα σημεία μυο-περιτοναϊκής έντασης υποχωρούν με την εφαρμογή κατάλληλων πιέσεων, με διατάσεις ή με την μέθοδο του Dry Needling, σε συνδυασμό με σπονδυλικές ανατάξεις.

Με τις πιέσεις λύνεται η μυϊκή σύσπαση μέσα από πρόκληση τοπικής ισχαιμίας. Το Dry Needling γίνεται με την τοποθέτηση βελόνων βελονισμού μέσα στα σημεία. Αυτό επιτυγχάνει την άμεση χαλάρωσή τους, με την διάσπαση της συνεκτικότητας των μυϊκών ινών που συντηρούν την σύσπαση. Οι διατάσεις, στο τέλος, διορθώνουν την μυϊκή βράχυνση και επαναφέρουν την φυσιολογική ελαστικότητα των μυών. Η χαλάρωση των trigger points αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης επώδυνων μυοσκελετικών συνδρόμων και εφαρμόζεται επιμελώς στο ιατρείο μας.