Σκολίωση


ΣκολίωσηΌταν κοιτάζουμε την πλάτη από πίσω, πρέπει η σπονδυλική στήλη να είναι ίσια. Στις περιπτώσεις που η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει μια πλάγια παρέκκληση ή παραμόρφωση, τότε μιλάμε για την ύπαρξη σκολίωσης. Το αν η σκολίωση δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα ή όχι εξαρατάται από το μέγεθός της. Μικρές σκολιώσεις (μέχρι 10̊) δεν έχουν καμία σημασία. Σκολιώσεις μέχρι 20̊, μπορεί να δημιουργούν μόνο αισθητικό πρόβλημα ή και δυσκαμψία της πλάτης, που με τη σειρά της αποτελεί το υπόβαθρο για την εμφάνιση μηχανικών προλημάτων στην πλάτη, τη μέση ή και τον αυχένα. Σκολιώσεις πάνω από 25̊ μπορεί να δημιουργήσουν πιο σοβαρά προβλήματα και έχουν την τάση να χειροτερεύουν. Αν μάλιστα ξεπερνούν τις 40̊, συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Στις σκολιώσεις που υπερβαίνουν τις 25̊, χρειάζεται να τοποθετηθεί ειδικός κηδεμόνας, για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωσή της στην φάση της οστικής ανάπτυξης (ηλικίες 10 - 17).

Όλες οι περιπτώσεις σκολίωσης χρειάζονται την απαραίτητη κλινική παρακολούθηση, ιδίως στη φάση της γρήγορης σκελετικής ανάπτυξης (ηλικίες 10 – 17).

Τις πιό πολλές φορές, οι επιπτώσεις της σκολίωσης είναι αντιμετωπίσιμες. Συνήθως οι σκολιώσεις δημιουργούν δυσκαμψία και μεγαλύτερη ευκολία στην εμφάνιση σπονδυλικού πόνου από μηχανικές (αρθρικές-μυϊκές) δυσλειτουργίες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η χειροπρακτική, προκειμένου να διορθώσει τα προβλήματα έγκαιρα και να προσφέρει μια μορφή πρόληψης. Στόχος της αγωγής δεν είναι η ευθυγράμμιση της σκολίωσης, αλλά η βελτίωση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και η μυϊκή εξισορρόπηση. Αυτό σημαίνει οτι κάποιοι μυς πρέπει να χαλαρώσουν και άλλοι να ενδυναμωθούν. Η ενδυνάμωση επιτυγχάνεται με την κατάλληλη γυμναστική. Το Pilates, που προσφέρεται στο χώρο μας, αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την σκολίωση.