Αυχενική Συνδρομή
H αυχενική συνδρομή είναι μια δυσλειτουργική κατάσταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που χαρακτηρίζεται από πόνο στον αυχένα, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν:
- Πονοκέφαλο
- Ζάλη
- Πόνο ή/και μούδιασμα στο άνω άκρο (βλ. αυχενική ριζίτις)
- Πόνο στον ώμο ή/και στην ωμοπλάτη
- Περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα προς διάφορες κατευθύνσεις, ιδίως της στροφής προς στην μεριά του πόνου και της κίνησης της κεφαλής προς τα πίσω (έκταση)
- Μυϊκές συσπάσεις των μυών της περιοχής (αυχένα, πλάτης και ωμικής ζώνης)
- Καθήλωση του αυχένα σε μια λοξή θέση (ραιβόκρανο)
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υπάρχουν είτε μεμονωμένα είτε ταυτόχρονα. Πολλές φορές είναι τόσο έντονα, που ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα και επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας την καθημνερινότητα του ασθενή δύσκολη.
Η αυχενική συνδρομή μπορεί να οφείλεται σε κάποια κάκωση του αυχένα, όπως για παράδειγμα μια απότομη κίνηση, ένα τράταγμα του αυχένα, μια πτώση ή ένα τροχαίο, αλλά θα μπορούσε να έχει μια σταδιακή εμφάνιση μετά από κούραση, στρες ή πολύωρη κακή στάση εργασίας.
Στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης της αυχενικής συνδρομής είναι η εντόπιση της δυσλειτουργικότητας των αρθρώσεων των αυχενικών σπονδύλων και η διόρθωση αυτής με τους ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς της χειροπρακτικής (ανατάξεις). Η ανάταξη των πασχόντων σπονδύλων ξεμπλοκάρει την άρθρωση και απελευθερώνει τη ρίζα του νεύρου που τυχόν έχει παγιδευθεί. Η μείωση του πόνου επιφέρει βελτίωση της μυϊκής έντασης αν και συχνά χρειάζεται να εφαρμοστούν ειδικές τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης, κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.
Μετά την ύφεση της οξείας φάσης, εφαρμόζεται μια αραιή θεραπεία συντήρησης. Στη φάση αυτή δίνονται εργονομικές οδηγίες καθώς και οδηγίες για την διόρθωση της κακής στάσης του σώματος, προκειμένου να γίνει πρόληψη μελλοντικών υποτροπών. Παράλληλα ενθαρρύνουμε τον ασθενή να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής.