Αυχενική Ριζίτις (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο)


Η αυχενική ριζίτις εμφανίζεται στο πλαίσιο της αυχενικής συνδρομής, όταν εξ αιτίας της δυσλειτουργίας των αυχενικών σπονδύλων ή/και της μετατόπισης των αυχενικών δίσκων, παγιδεύεται (πιέζεται - ερεθίζεται) κάποια από τις ρίζες των νεύρων που εξέρχονται ανάμεσα στους αυχενικούς σπονδύλους, στην πορεία τους προς το άνω άκρο. Αποτέλεσμα της πίεσης αυτής είναι η εμφάνιση μαζί με τον πόνο στον αυχένα, αντανάκλαση του πόνου μαζί με μούδιασμα στον ώμο, βραχίονα, αντιβράχιο και χέρι.

Η ακριβής εντόπιση του πόνου και του μουδιάσματος εξαρτάται από το ποιά ρίζα είναι αυτή που παγιδεύεται (επίπεδο της βλάβης). Τα πιο συχνά επίπεδα στα οποία εμφανίζεται η αυχενική ρίζίτιδα είναι τα:

  • Α5/6 με πίεση της Α6 ρίζας, και
  • Α6/7 με πίεση της της Α7 ρίζας

Η αυχενική ριζίτις είναι η πιο βαρειά μορφή αυχενικής συνδρομής και μπορεί να επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος που υπάρχει στην περίπτωση της ριζίτιδας, όταν δεν γίνει έγκαιρη θεραπεία, είναι το ενδεχόμενο της εκφύλισης της νευρικής ρίζας. Αυτό θα είχε μοιραίο επακόλουθο την πάρεση των μυών που νευρώνει η συγκεκριμένη ρίζα, την εμφάνιση δηλαδή μυϊκής αδυναμίας καθώς και απώλειας της αίσθησης στην περιοχή που καταλήγει το αισθητικό μέρος του νεύρου.

Η πιο συχνή αιτία αυχενικής ριζίτιδας είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ιδίως στις πιο νεαρές ηλικίες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι η εκφύλιστική δισκοπάθεια και η εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας, με επακόλουθη στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων.

Στην περίπτωση της αυχενικής ριζίτιδας είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, για την διερεύνηση του επιπέδου και του είδους της βλάβης που την προκαλεί.

Η θεραπεία της ακολουθεί την θεραπευτική προσέγγιση γενικά της αυχενικής συνδρομής, όπως περιγράφεται πιο πάνω, αλλά επιπλέον έμφαση δίνεται στην αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας με εφαρμογή κατάλληλων έλξεων.