Βελονισμός


Ο Βελονισμός είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα, που προέρχεται από την Κίνα, αν και εικάζεται ότι κάποιες αναφορές της Ελληνικής μυθολογίας (Θεραπευτές Κένταυροι) παραπέμπουν στην χρήση του και από τους αρχαίους Έλληνες. Έχει ως θεραπευτικό εργαλείο τις βελόνες οι οποίες εισάγονται στο σώμα, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας του όταν αυτή έχει διαταραχθεί.

Η τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητά του αφορά κυρίως στην δράση του κατά του πόνου. Είναι, δηλαδή, μια μέθοδος που επιφέρει αναλγησία. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση της ευαισθησίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και την παραγωγή φυσικών ενδογενών οποιοειδών ουσιών, των ενδορφινών.

Στο πλαίσο αυτό, αποτελεί σημαντικό ‘σύμμαχό’ μας στην αντιμετώπιση των επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων, που αντιμετωπίζουμε στο Ιατρείο Σπονδυλικής Στήλης και Μυοσκελετικών Παθήσεων. Ειδικά στις πολύ έντονες καταστάσεις, που βρίσκονται στην οξεία φάση και δεν ανταποκρίνονται γρήγορα, ο Βελονισμός επιταγχύνει την ύφεση των συμπτωμάτων και μας διευκολύνει στο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την υπόλοιπη θεραπεία. Στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε το όφελος του ασθενούς και να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα προβλήματά του.

Ο Βελονισμός θεωρείται μια άριστη προληπτική και θεραπευτική αγωγή που χαρακτηρίζεται από απλότητα στην εφαρμογή, καθόλου παρανέργειες (εφόσον τηρούνται η σωστή μεθοδολογία και χειρισμοί), χαμηλό κόστος και δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλα θεραπευτικά μέσα. Έχει μεγάλο εύρος ενδείξεων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται σε:

  • μυοσκελετικά νοσήματα (αυχεναλγία, οσφυαλγία, πόνους σε γόνατα, ώμους, επικονδυλίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, μυικά άλγη κλπ)
  • νευρολογικές παθήσεις (κεφαλαλγία, νευραλγία τριδύμου, ίλιγγο, πάρεση νεύρων κλπ)
  • παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (ρινίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες κλπ)
  • γαστρεντερικές παθήσεις (κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, δωδεκαδακτυλικό έλκος)
  • ψυχικές διαταραχές (χρόνια κόπωση, διαταραχές ύπνου, μνήμης, κατάθλιψη, αγχώδης νεύρωση, φοβίες)
  • γυναικολογικές παθήσεις (δυσμηνόρροια, διαταραχές κύκλου, υπογονιμότητα, συμπτώματα εμμηνόπαυσης)
  • δερματικές παθήσεις
  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • προγράμματα απώλειας βάρους (παχυσαρκία) και απεξάρτησης από κάπνισμα, αλκοόλ κλπ

Η εφαρμογή του βελονισμού είναι απλή και ανώδυνη. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ανάλογα με την πάθηση. Οι βελόνες, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, εξισορροπούν και εξομαλύνουν τη ροή της ενέργειας μέσα στα κανάλια κίνησής της στο σώμα, τους λεγόμενους μεσημβρινούς ή, σύμφωνα με τη δυτική κλασική ιατρική σκέψη, επιδρούν στο νευρο-ενδοκρινο-ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν το σώμα στην αυτοΐαση, με φυσικό τρόπο.