Θεραπευτική γυμναστική & Pilates


Η θεραπευτική γυμναστική απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, στο πλαίσο της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθούν, προκειμένου να βοηθηθούν να απαλλαγούν από το πρόβλημά τους γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Πολλές φορές η εμφάνιση μιας οσφυαλγίας, μιάς αυχενικής συνδρομής ή προβλημάτων άλλων αρθρώσεων (όπως ο ώμος, το ισχίο κλπ) είναι αποτέλεσμα ύπαρξης μυϊκής αδυναμίας των μυϊκών ομάδων που στηρίζουν τις αρθρώσεις. Αυτές οι μυϊκές ομάδες πρέπει να ενισχυθούν για να πετύχουμε την βελτίωση που προσδοκούμε. Από την μια η καθιστική ζωή και εργασία, που μας περιορίζουν την κινητικότητα, και από την άλλη η έλλειψη γυμναστικής, γίνονται αιτία για την τόσο συχνή εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας και εξασθένησης.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης των ασθενών που προσέρχονται στο Ιατρείο Σπονδυλικής Στήλης και Μυοσκελετικών Παθήσεων επισημαίνονται όλες οι μυϊκές αδυναμίες που οδηγούν στην εμφάνιση των προβλημάτων. Στη συνέχεια, δίνονται οδηγίες στον ασθενή να εκτελέσει τις κατάλληλες ασκήσεις, που θα δυναμώσουν τις συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και θα τον βοηθήσουν στην αποκατάσταση του προβλήματός του. Η εκτέλεση των ασκήσεων πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένου γυμναστή.

Σε δεύτερη φάση, όταν πλέον ο πόνος ή η πάθηση έχουν υποχωρήσει, είναι απαραίτητο ο ασθενής να περάσει σε γενική γυμναστική, που απευθύνεται σε ολόκληρο το σώμα. Στόχος είναι η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και μυϊκού τόνου. Ιδιαίτερα για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, απαραίτητη είναι η ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών του κορμού. Πρόκειται για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, ιδίως τον εγκάρσιο κοιλιακό και τους εν τω βάθει ραχιαίους (δισχιδείς, πολυσχιδείς μυς), που δεν γυμνάζονται καθόλου καλά στα μηχανήματα των κλασικών γυμναστηρίων. Εδώ είναι που μας βοηθάει το Pilates.

Η γυμναστική Pilates είναι μια εξελιγμένη μορφή Σουηδικής Γυμανστικής, με πλούσιο ασκησιολόγιο, έξυπνα διαμορφωμένο ώστε να γυμνάζει το σώμα χωρίς κίνδυνο κακώσεων. Έχει πολλά επίπεδα, από αρχαρίων έως πολύ προχωρημένων, και απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η γυμναστική αυτή μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια και από εγκύους. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα χρήσιμο να γυμνάζεται συστηματικά μια έγκυος, ιδιίως στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Το Pilates συστήνεται να γίνεται είτε ατομικά (personal training), είτε ομαδικά σε group 2, 3 ή 4 ατόμων.