Θεραπευτική μάλαξη


Η θεραπευτική μάλαξη (οχι μασάζ) αφορά ειδικές πιέσεις πάνω σε σημεία μυϊκής ή μυο-περιτοναϊκής έντασης, τις γνωστές μυϊκές συσπάσεις. Μπορεί να συνδυαστεί με ειδικές τεχνικές μυϊκής διάτασης (stretching) ή νευρομυϊκής διευκόλυνσης. Πολλές φορές ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα του ασθενούς είναι μυϊκής προέλευσης ή και μυϊκής προέλευσης. Η ανεύρεση των σημείων μυϊκής και μυοπεριτοναϊκής έντασης (trigger points) και στη συνέχεια η απελευθέρωσή τους είναι σημαντική για μια ολοκληρωμένη θεραπεία.

Συχνά, επίσης, χρειάζεται να γίνει θεραπευτική μάλαξη πριν τις ανατάξεις, προκειμένου να χαλαρώσει τόσο ο ασθενής όσο και η περιοχή στην οποία θα γίνουν. Κάτι σαν προετοιμασία της περιοχής. Όσο πιο χαλαρή είναι η περιοχή στην οποία θα γίνουν ανατάξεις και όσο πιο χαλαρός είναι ο ασθενής, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα γίνουν.

Για το λόγο αυτό, στο ιατρείο μας δίνεται πάντα μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπιση των μυϊκών συσπάσεων, αλλά και γενικότερα στην μυϊκή ανισορροπία που μπορεί να υπάρχει. Αυτό σημαίνει, οτι απέναντι από μια περιοχή μυϊκής σύσπασης και υπερτονίας μπορεί να υπάρχει μια περιοχή μυϊκής αδυναμίας, η οποία χρειάζεται ενδυνάμωση. Διαβάστε στο τμήμα της Θεραπευτικής Γυμναστικής σχετικά με τις ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης που επιβάλλεται να κάνει ο ασθενής, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματός του.